Aki nem tudja, hogy mi is kell a szitanyomáshoz, annak itt egy rövid kis útmutató: Általában úgy kezdődik a folyamat, hogy van egy elképzelt formánk, emblémánk. Ezt az emblémát elküldjük egy grafikusnak, aki egy program segítségével olyan fájlba készíti el a mintát (fájlba menti), amiből filmre tudják világítani (levilágítás). Ez a fájlformátum általában ai, psd, TIFF, ps (postscript) vagy jpeg. Mikor a levilágított film megvan (szita állású, nem offset), utána egy fa vagy alumínium keretre feszített szövetet (szitakeret) egy úgynevezett fotóemulzió réteggel látjuk el. Száradás után a filmet felvilágítjuk. Felvilágítás után a szitaszövetet beáztatjuk vízben és egy kis idő után magasnyomású vízzel kilőjük a felesleges emulziót. Amikor a szita megszárad kezdődhet a szitanyomás.

Egy emblémázás kétféleképpen is készül nálunk. Az egyik a direkt nyomás amit egyenesen a termékre szitázunk, a másik pedig a transzfernyomás, ami először egy réteggel bevont papírra történő nyomás után ragasztóport hordunk fel és szárítás után felvasalással történik bármilyen textil, pamut, esőkabát, esernyő vagy különféle strandkellékekre egyaránt.
Direktnyomás esetén magas hőfokon akár hőalagútban akár présvasalóban hőkezeljük, így nem jön ki a minta mosás után. Hőkezelni nem minden esetben kell az emblémázott terméket, ha levegőn konzendálódó adalékot használunk. Ezt az adalékot belekeverjük a fesétkbe, így 24 órás száradás után szintén nem jön ki mosás után. Az emblémázás és szitanyomás a következő termékek felületére alkalmazható:
Pl, pulóver, esernyő, esőkabát, strandkellékek, szatyrok, tornazsák, sapka, pénztárca, lufi, munkaruha, stb…
Továbbá fára, műanyagra és papírra is tudunk emblémázni.